När det inte längre finns ord…

” I den nya vägledningen för assistansersättning sägs (sid 93-94)sägs det att endast hjälp som syftar till att hålla kroppen ren från smuts och andra ohälsosamma ämnen kan godtas som det grundläggande behovet personlig hygien. Hit räknas tex tvätta hår och kropp, inklusive tänder, torka sig efter tvättning och att sköta toalettbehov. Det sägs vidare att tex sminkning, hårklippning, hårinpackning, trimning av skägg och insmörjning i syfte att hålla huden mjuk inte kan vara grundläggande behov.” 

Det var länge sedan Lill bitchen skrev något här. Inte i brist på underlag, utan av ren och skär skrivkramp. Var gång ett försök gjorts att skriva om något, så blir det tvärnit. Orden som finns är inte tillräckliga för att beskriva det som behöver bli synliggjort.

Skeenden som är vedervärdiga och absurda men som ska beskrivas i text, blir orimliga, både att skriva men också för många läsare att förstå.

Som kvinna kanske en borde vara van vid spaltmeter godtyckliga förhållningsregler gentemot den priviligierade makteliten, att plötsliga förändringar i spelreglerna åt endera håll inte borde göra från eller till i ens obetydliga vardag. Absolut, så är det ju.

Det som på något sätt blir glasyr på kvinnoförtryckstårtan är ju ”funktionsförtryck”. (sätter en parantes för att inte hamna i ett sidospår om begrepp, finns andra inlägg om det)

Detta funktionsförtryck är en effekt av rådande funktionsmaktsordning och innebär att det är personer utan funktionsnedsättning som innehar den ekonomiska och beslutande makten i familj och samhälle och att makthavarna har störst inflytande över diskursen och vilka åsikter som är legitimt att framföra. Huvudtesen av betydelse här är funktion vs icke funktion, till skillnad från man vs hur än en vill definiera sig, könsmaktsordningen.

Lill bitchen har under majoriteten av livet motarbetat alla försök till utomstående ”klassificering” som exempelvis ”funkis”. Personligen är människa och kvinna fullt tillräckligt att försöka hantera. Helt i linje med funktionsmaktsordningen, så är klassificeringenredan gjord, way back when. 

Denna insikt är ju givetvis nedslående på alla sätt och vis, men insikten är också avgörande. För med insikt kan vi skapa kraft och systematik att motverka förtryck. 

Vi har i Sverige idag ett aktivt förtryck av personer med funktionsnedsättning på strukturell nivå. Alla mekanismer för bibehållande av rådande maktordning är djupt sedimenterade. Det är inget som på något sätt är riktat personligen mot dig, det värdet har du inte. Ifall du trots läsning hittills trodde det. För en maktelit är det supersmidigt att säga att vi alla har lika värde och rättigheter. Fast om det vore sant att vi hade det, vore inte läppstiftet avgörande för renlighet? Behov av renlighet skulle aldrig ifrågasättas alls.

Det som vi alla måste hjälpa till att förmedla är inte ”rätten att sminka sig”. Utan”rätten till whatever the fuck jag vill”! För personer med funktionsnedsättning har helt egna tilldelade spaltmeter av godtyckliga förhållningsregler gentemot den priviligierade makteliten, med plötsliga förändringar i spelreglerna åt endera håll.

Lill bitchen fann nog några ord till…

Annons

Om du har något att säga om detta inlägg, feel free!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: