Hungergames 2013

”- Det är mycket angeläget att bevara förtroendet för assistansersättningen som en pålitlig och hållbar förmån.”

Bland annat det här säger Maria Larsson om den senaste lagrådsremissen. Men snälla Maria Larsson är det så du ser det? Att jag har en förmån? Du menar på fullaste allvar att i ett modernt land som Sverige som ratificerat FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning så är assistans inte en rättighet utan en förmån?

Tro mig man sitter inte på sin kammare och jublar över att ha kvalat in högt upp på assistanshierarkin! Man är bara nöjd över att samhället anser att man är existensberättigad och har en sportslig chans att leva på lika villkor som alla andra. En blir sjukt rädd att veta att människor som du har politisk makt och ser på mitt likvärdiga existerande som en förmån. Är det tänkt att jag ska skicka blommor med tackkort nu? Skåla i champagne?

Hungergames är en film men vi är på god väg att få en verklighet som är precis så, slåss för din överlevnad för att visa att du är värd den! Antar att vi kör Hungergames 2013 och att jag genom detta inlägg gjort mig själv till deltagare…

Annons

4 svar till “Hungergames 2013”

  1. Anno ( mamma till en dotter som har rättigheter ) Says:

    Ja det är mycket intressant att kalla det för förmån då det enligt mig är en rättighet för att kunna leva ett liv i samhället och för att kunna ta emot det samhället erbjuder. Att ständigt vara beroende av en assistent kan vara en tuff process då det innebär att ständigt ha personer i sin närhet. Personer som finns för att möjlig göra olika aktiviteter som personer utan funktinsnedsättningar ser som en självklarhet och ofta saker som sker helt automatiskt.
    För mig är det ingen förmån utan helt enkelt en rätttighet. För vi vill väl alla ha ett samhälle där vi alla kan vistas utan att behöva känna att det är en förmån.
    Rättigheten innebär som sagt också en hel del prövningar och kan ibland vara både smärtsam och konfliktfylld. För mig är det helt klart en rättighet – ingen förmån – Jag vill vara med och bygga ett samhälle för alla – där alla har möjligheten att vara delaktig och leva maximalt i det samhället vi har.

  2. […] Att ministern som är ansvarig för den rättighetslagstiftning som LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) faktiskt är, säger att rättigheter för mig som enskild är en FÖRMÅN gör mig förbryllad, oroad, irriterad och förbannad. Och det finns fler bloggare som har reagerat. […]

Om du har något att säga om detta inlägg, feel free!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: